Sorslevelek Blog

Hoztam neked egy szobrot Indiából, nézd:

2016. szeptember 01. - lukacszoli

Az indiai utamon számtalan csodás helyre jutottam el. Évezredes múltú spirituális központok, a világ szakrális csomópontjai. Ahol már szinte az idők kezdete előtt is imádkoztak, meditáltak, jógáztak és az emberiség javát szolgálták. Fantasztikus szintű és erejű templomokba jutottam el, neked is kívánom, hogy legyen részed ilyen életekre szóló élményben.

14114812_10154459542224500_2979283094980657361_o.jpg

Csidambaram Dél-India egy kisvárosa. Bár mindössze hatvanezren lakják, az egyik legjelentősebb zarándokhely. Az indiai szójárásban a templomoknak van egy neve, ami általában a képviselt istenség, vagy a település nevéből áll össze. A csidambarami templomot "A Templomnak" hívják. Ha valakinek azt mondod délen, hogy mész a templomba, pontosan tudni fogja, mire gondolsz.

A templomban többször is jártam, közel két hétig a szomszédságában laktam. Az itteni élményeimről ebben a blogposztban olvashatsz.

Ez a Nataradzsa templom. Ő Siva táncos megjelenése, az egyetlen női alakja. Ő a tánc ura, a táncosok királya, lenyűgöző történettel. Apaszmara egy törp volt, aki a tudatlanságot és az epilepsziát testesítette meg. A világ több országában is az epilepsziát Apaszmara-betegségként ismerik.

Senki sem ölhette meg őt, ezzel felborult volna a világban a tudás és tudatlanság egyensúlya. Azt is jelentette volna, hogy onnantól kezdve a tudáshoz bárki erőfeszítés nélkül is hozzájuthat. Viszont Apaszmara egyre hetvenkedőbb és arrogánsabb lett, már a jelenlétével is veszélyeztette ezt az érzékeny egyensúlyt. A történet innentől többfelé ágazik. A dél-indiai folytatása a következő:

 nataraja.jpg

Csidambaram, a Nataradzsa templom bejárata, saját fotó

Mivel békésen kellett megoldaniuk ezt a helyzetet, úgy határoztak, hogy a tánc erejével pusztítják el, így megmarad a vágyott állapot. Parváti kihívta a párját, Sivát, a főistent, a pusztítás képviselőjét egy táncversenyre. Siva bárhogyan próbálkozott, nem tudta legyőzni, nem volt meg hozzá a képessége. A mozdulatai, a kecsessége, a technikája nem ért fel egy nőével. Ezért felvette az egyetlen női alakját, a Nataradzsa formát, két lábbal és négy kézzel. Így már ő bizonyult a jobbnak. A pusztítás táncát járta el. A táncversenyük végére összegyűlt energia már elégnek bizonyult ahhoz, hogy Apaszmarára taposva feloldja a lehetetlen helyzetet.

Ez a táncverseny Thillai erdejében történt. Ez Csidambaram régi neve. A szertartás helyére épült a templom, a középpontjában azzal a szentéllyel, amit Nataradzsa táncterméül tisztelnek. A Thillai egyébként egy mangrovefaj. Ez egy mocsarakban élő különleges növény, ami sok karjával, gyökerével kapaszkodik a vízbe és a levegőbe. Minden mindennel összefügg, ez a csodás az indiai kultúrában. Egy-egy mitológiai történet mögött fantasztikusan mély és szerteágazó történet rejlik. Itt volt ez az erdő, itt történt a tánc, ide épült a templom, a falut és a szent helyet is erről nevezték el.

nataraja_altar.JPG

Csidambaram, Nataradzsa táncának terme és szentélye, saját fotó

Innen hoztam nektek három kicsi Nataradzsa szobrot. A nyereménjátékunk részleteiért kattints a Sorslevelek facebook oldalra!

Szeretettel,
Lukács Zoltán Gábor
Sorslevelek

A bejegyzés trackback címe:

https://sorslevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1011666984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása