Sorslevelek Blog

India templomai

2017. január 29. - lukacszoli

Az indiai templomok legtöbbje nem nagy gyülekezeti alkalmakhoz készült. Hosszú folyosók, mandapák, azaz hatalmas pilléres pavilonok aprólékosan kidolgozott szobrokkal, tánctermek, végtelen kerengők istenségek ábrázolásaival tele, ezek sokasága alkotja a monumentális épületegyütteseket.

tiruvavaduturai.JPG

Tiruvavaduturai templomában, saját fotó, 2016

A szertartás, a hit megélése, megtapasztalása nem a mi világunkban ismeretes, gyülekezeti formában történik. Helyette a hívek egyedül, vagy kisebb csoportokban haladnak végig a templom oltárain, szertartásain. Az út célja a belső szentély, ahol Isten jelenlétét, az isteni jelenést, megélést keresik. Ehhez számos oltáron és kisebb állomáson mennek végig. Ezeknek a megbocsátás, a bocsánatkérés, oldás, oldódás, megnyugvás a célja. Isten elé így már tisztán, bocsánatkérést követően járulnak.

Számos indiai templomban jártam, különleges élményeim, megéléseim, tapasztalásaim voltak. Az oltárokhoz érve egyedi, semmihez sem fogható érzés járt át minden egyes alkalommal. Ott van a jelenlét, a tiszta égi energia. Az akár több évezrednyi ima, fohász és bocsánatkérés, gyógyítói szolgálat olyanná teszi ezeket a helyeket, mint ahogy a telihold szelíd fénye megmutatja az utat a sötét éjszakai órákban.

vaitisvaran_koil.JPG

Vaitisvaran Koil templomában, saját fotó, 2016

A templom stációin haladhatunk egyedül, de papok segítségét is kérhetjük. A belső oltárhoz pedig csak a templom papjai járulhatnak. Úgy tartják, hogy egyedül ők elég tiszták és nekik vannak meg azok a beavatásaik, hogy a legszentebb szentély elé léphessenek. A hívek felajánlásait az oltárhoz viszik, majd a szertartás lezárultával visszaadják az ajándékok javát, hogy azt az adakozók elfogyasszák, eladományozzák vagy hazavigyék.

Novemberben megjelent a Sorslevelek - Az indiai pálmalevelek évezredes bölcsessége című könyvem. Ebben az elmúlt évek tapasztalatait, kutatásait és az indiai megéléseimet, élményeimet mutatom be. Az első kötet áttekintést ad a pálmalevelek eredetéről, működéséről. Terveim szerint nyolc kötet lesz ebben a témában, most a másodikon dolgozom. Az írás során folyamatosan keresek, kutatok, elmélkedek és gondolkodom. Keresem a választ a megválaszolhatatlanra, igyekszem megérteni az érthetetlent. A folyamat során számtalan érdekes könyvre, háttéranyagra bukkantam és Indiából is tengernyi információt kaptam és hoztam. A blogon erről és ezekhez kapcsolódó témákról olvashattok.

Ebben a cikksorozatban a jelentősebb templomokról, kegyhelyekről fogok írni. A blogon korábban megjelent már néhány és a könyvben is találsz párat.

Ide kattintva találod a templomokról szóló írásokat: templomok.
Amik pedig már megjelentek a blogon:

Szeretettel,
Lukács Zoltán Gábor
Sorslevelek

 

Felhasznált irodalom: Know About The Temples of India, Maple Press, Noida

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorslevelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9312166517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása